Nyheter
2017-06-16

Unikt samarbete för journalisters säkerhet

Initiativet att ta fram ett gemensamt säkerhetsdokument inleddes efter att DN:s fotograf Paul Hansen blev skottskadad i Mosul förra året. Syftet med avsiktsförklaringen är att ”etablera en branschgemensam hållning med det yttersta målet att stärka säkerheten för våra medarbetare och uppdragstagare.”

–Normalt konkurrerar vi med Aftonbladet, SvD och övriga medieföretag, men när det gäller våra medarbetares säkerhet finns det ingen konkurrens. Världen har blivit farligare samtidigt som det är mer nödvändigt än någonsin att vi som journalister är på plats. Därför är detta initiativet så viktigt – vi kompromissar aldrig med säkerheten för våra utsända, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Dokumentet som undertecknats av Peter Wolodarski, Hanna Stjärne (SVT), Cilla Benkö (SR), Thomas Mattsson (Expressen), Sofia Olsson Olsén (Aftonbladet), Fredric Karén (SvD), Lotta Edling (DI) och Casten Almqvist (TV4) innehåller bland annat formuleringar om att alla som sänds ut till områden som präglas av krig och oro ska ha relevant säkerhetsutbildning och utrustning, att medieföretaget ska ha gjort en riskanalys som man agerar efter och att det ska finnas en fungerande organisation för kommunikation med de utsända. 

Medieföretagen förbinder sig också att ta samma ansvar som för fast anställda när kontrakterade frilansande fotografer och reportrar skickas till riskområden.

De säkerhetsansvariga på respektive medieföretag har tidigare samarbetat informellt när medarbetare varit utsända i oroshärdar; till exempel ingick DN och Aftonbladet ett nära samarbete när de respektive medarbetarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kidnappades i Syrien 2013.

–Avtalet som vi undertecknat är unikt och vi hoppas att andra, internationella medier kan ta efter vårt initiativ för journalisters säkerhet, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.