Nyheter
2024-04-11

“Journalistiken vårt viktigaste bidrag till ett hållbart samhälle.”

Tre frågor om klimatarbetet 2023 till Lotta Edling, publicistisk direktör på Bonnier News.

Vad av det ni gjort för klimatet under 2023 är ni mest stolta över?

– Journalistiken vi bedriver är vårt viktigaste bidrag till ett hållbart samhälle. Här har bevakningen av klimatrelaterade frågor en given plats i både Expressen och Dagens Nyheter, i lokaltidningarna och i våra affärstidningar. Företagsmässigt fortsätter vi att minska vårt klimatavtryck i linje med vårt långsiktiga åtagande inom ramen för Science Based Targets. 2023 såg vi en rejäl minskning med nära 14 procent jämfört med 2022.

Hur kopplar ni affärsnytta till klimatarbetet?

– För att vara en attraktiv affärspartner behöver vi ligga långt fram i alla hållbarhetsrelaterade frågor och kunna visa att vi tar ansvar för vad vår tillväxt och verksamhet har för påverkan på samhälle och klimat. Vi ser tydligt hur annonsörer blir allt mer medvetna och noga med att de investerar och syns i medier som har hög trovärdighet – inte bara journalistiskt utan även i dessa frågor.

Vilken är den största utmaningen framåt?

– I våra europiska verksamheter ser vi, tyvärr, fortfarande att det finns utmaningar med att få fram kvalitativ primärdata för klimatberäkningar från leverantörer. Förhoppningsvis kan införandet av EU–direktiv som CSRD och CSDDD bidra till att förbättra företags processer för klimatanalys och även öka takten i den faktiska klimatomställningen.