Nyheter
2012-12-18

200 års bokutgivning ges ut digitalt

Att göra en e-bok av en sedan länge försummad klassiker kräver en våldsam manöver som får vilken litteraturälskare som helst att skälva: boken skärs sönder och sidorna avlägsnas från bandet så att de kan skannas in. Men det är värt att göra det med tanke på slutresultatet, som ger boken nytt liv och nya läsare. Och det är bara ett steg i en komplicerad process – en process som ett svenskt bokförlag nu genomgår med tusen böcker ur sitt arkiv inom ramen för ett nytt projekt som kommer att utöka antalet tillgängliga e-böcker på svenska med upp till 20 procent.

– Tusen-projektet går ut på att digitalisera och ge ut de bästa och viktigaste böckerna vi någonsin har gett ut, böcker som vi tror kommer att efterfrågas långt in i framtiden, säger Magnus Nytell, chef för Bonnierförlagen Digital. Bokförlaget har valt ut böcker, varav många inte har funnits tillgängliga på åratal, från en lista som sträcker sig över 200 års utgivning och 84 000 ISBN-titlar.

– När vi började hade vi inte längre rättigheterna till de flesta av böckerna, säger Nytell.

– Så det innebar en massa jobb med allt ifrån avtal med arvingar som inte har en aning om vad en e-bok är till att spåra fysiska kopior av böcker som vi inte hade i vårt arkiv. Huvudparten av böckerna fick vi till slut köpa från antikvariat i olika delar av Sverige.

– När vi väl har fått tag på böckerna tas de isär och skickas till Indien för att skannas in, omvandlas och korrekturläsas. Efter det genomgår filerna flera omgångar till av korrekturläsning i Sverige innan de är färdiga för att ges ut som e-böcker.

Böckerna har succesivt publicerat under året, och planen är att allt ska vara klart i mars 2013.

Även om Bonnierförlagens försäljning av e-böcker har fördubblats är siffrorna fortfarande mycket blygsamma. E-bokmarknaden har ännu inte tagit fart i Sverige i jämförelse med exempelvis USA. Enligt Nytell finns det flera anledningar till detta. En är att Amazon, som är den största aktören som driver försäljningen av e-böcker inte enbart i USA utan även i andra länder där företaget har etablerat sig, ännu inte har gått in i Sverige. Marknaden för läsplattor är också liten, och Letto från webbokhandeln Adlibris är den enda svenska läsplattan på marknaden, bortsett från iPad.

– Biblioteken är en annan fråga, säger Nytell.  Det faktum att man kan sitta hemma vid datorn och ladda ner en bok gratis utan begränsningar gör situationen mycket svår för en bokhandlare som behöver tjäna pengar. Ungefär 90 procent av alla e-böcker som läses i Sverige kommer från bibliotek.

Trots dessa utmaningar har Tusen-projektet inte låtit sig stoppas.

– Jag är otroligt stolt över att vara med och ge ut så många mästerverk som så många svenskar har möjligheten att läsa, säger Nytell. Och böckerna kommer aldrig att hamna i ett magasin eller behöva förstöras. Nu kommer Eyvind Johnsson, Sara Lidman, Pär Lagerqvist, Klas Östergren, Per-Anders Fogelström m fl alltid att finnas tillgängliga, för alltid. Vi skapar en ny skattkista av svenska böcker!

Se hela listan här.