Nyheter
2024-10-02

Bonnier Capital blir största ägare i bolaget Vertiseit som förvärvar Visual Art

Bonnier Capitals portföljbolag Vertiseit, noterat på Nasdaq First North i Stockholm, förvärvar svenska Visual Art. Bolaget erbjuder lösningar för digitala informationsytor till företag och butiker.

Gemensamt omsatte Vertiseit och Visual Art 692 miljoner kronor under 2023 med en EBITDA-marginal om 13%.  Bland bolagens kunder finns globala varumärken som Marks & Spencer, Bosch, McDonalds, Circle K, Spar, Volkswagen, 7-Eleven, Porsche, ICA, Subway och BMW.

Investeringen i det nya bolaget är väl förankrad i Bonnier Capitals strategi att som en aktiv och långsiktig ägare stödja bolags tillväxtambitioner tillsammans med talangfulla entreprenörer.

– Bonnier Capital har följt Vertiseit och Visual Art under en längre tid och är imponerade av bolagens position och utveckling. Vi är mycket positiva till att vara med och möjliggöra denna strategiska affär och bli huvudägare i Vertiseit, säger Carl Backman, VD på Bonnier Capital, som föreslås sitta i Vertiseits styrelse.

– Vi är mycket glada att förvärva Visual Art, ett bolag med ett starkt varumärke och ett fantastiskt team av kompetenta medarbetare som har varit starkt bidragande till utvecklingen av vår bransch. Tillsammans formar vi en framstående aktör i vår bransch med ambitionen att bli ett globalt ledande plattformsbolag. Jag vill samtidigt passa på att tacka Bonnier Capital för deras förtroende och engagemang – utan dem hade affären inte varit möjlig, säger Johan Lind, vd för Vertiseit.

Den nya koncernen kommer att ha ca 270 medarbetare och lokal närvaro i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Spanien, UK och USA.

Vertiseits köpeskilling för Visual Art uppgår till ca 469 miljoner kronor och finansieras genom banklån samt en riktad emission där Bonnier Capitals del uppgår till 200 miljoner kronor. Genom transaktionen ökar Bonnier Capital sin ägarandel i bolaget från knappt 2% till knappt 18% av utestående aktier.

Emissionen och Bonnier Capitals inval i styrelsen är villkorade av godkännande från Vertiseits extra bolagsstämma som kommer att hållas 28 oktober.

För mer information kontakta Carl Backman på 070-397 90 05 eller carl.backman@bonnier.se

Om Bonnier Capital

Bonnier Capital är Bonnier Groups investeringsverksamhet med fokus på tillväxtbolag. Tillsammans med starka och talangfulla entreprenörer är målsättningen att verka som långsiktig ägare. Största innehav i portföljen idag är Acast, Natural Cycles och Safe Life.

Om Vertiseit

Vertiseit är ett plattformsbolag inom Digital In-store och erbjuder In-store Experience Management. Under perioden 2012-2023 hade Vertiseit en årlig lönsam tillväxt av SaaS-intäkter (ARR) om i genomsnitt 53 procent (CAGR). 2023 uppgick koncernens nettoomsättning till 348 miljoner SEK och justerad EBITDA-marginal till 17 procent.