Nyheter
2024-04-10

“Ett aktivt hållbarhetsarbete är centralt i affären.”

Tre frågor om klimatarbetet 2023 till Sara Björnberg, chef för hållbar utveckling på Bonnier Fastigheter.

Vad av det ni gjort för klimatet under 2023 är ni mest stolta över?

– För att öka energisäkerheten och minska beroendet av utsläppsbärande källor startades vi det första geoenergiprojektet i vårt bolags historia i Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm. Geoenergi fungerar som en bergvärmepump, med den stora skillnaden att man också kan lagra värme och kyla. När anläggningen är i drift minskas klimatutsläppen från fastighetens uppvärmning med 75 procent och det skapar förutsättningar för en mer hållbar energiförsörjning med lokal energiproduktion.

Hur kopplar ni affärsnytta till klimatarbetet?

– Hållbarhetsarbetet är centralt i affären. Alla intressenter kopplade till vår verksamhet, som stat, kommun, finansiärer och hyresgäster, förutsätter ett aktivt hållbarhetsarbete och att projekten som utvecklas, fastigheten som ska finansieras eller att lokalen där man ska flytta in är långsiktigt hållbar. Vi arbetar med miljöcertifiering och energioptimering av våra fastigheter och med gröna hyresavtal gentemot våra hyresgäster.

Vilken är den största utmaningen framåt?

– Det är inte bara vår utmaning utan hela samhällets utmaning att accelerera omställningen. Samhället och näringslivet behöver börja visa på resultat där tydliga handlingar gör att klimatutsläppen minskar.

Läs mer om Bonnier Fastigheters hållbarhetsarbete här.