Nyheter
2024-04-09

“Fokus på hållbarhet ger oss kostnadsfördelar.”

Tre frågor om klimatarbetet 2023 till Steffen Bollermann, CSR Manager på Bonnier Books.

Vad av det ni gjort för klimatet under 2023 är ni mest stolta över?

– Vi tog betydande steg framåt för att minska utsläppen. Ett särskilt fokus låg på samarbetet med våra leverantörer, bortom produktionsprocessen, vilket ledde till givande diskussioner och ökad förståelse och ambitionsnivå. Vi är också stolta över våra medarbetare. Att integrera hållbarhets- och klimatfrågor i det dagliga arbetet kräver både uthållighet och vilja och det visade våra medarbetare än en gång prov på under 2023.

Hur kopplar ni affärsnytta till klimatarbetet?

– Vi fortsätter prioritera detalj- och datatransparens. Det är nödvändigt för att bättre samordna materialval och flöden, förbättra vår finansiella och hållbara riskhantering och använda material med låga utsläpp på ett mer strategiskt sätt. Att välja mer hållbara material kan ibland vara förknippat med högre kostnader. Men vi tror att fokus på hållbara processer och långsiktiga samarbeten med utvalda leverantörer på sikt ger oss kostnadsfördelar.

Vilken är den största utmaningen framåt?

– Att harmonisera den nya lagstiftningen kring hållbarhet med affärsstrategier och marknadens behov. Europeiska unionen har arbetat aktivt med det här de senaste åren och en ny lagstiftning är på väg som kommer att definiera hållbarhet inom industriella sammanhang mer ingående än någonsin tidigare.