Nyheter
2023-12-20

Gottsunda ströks från listan över särskilt utsatta områden

2022 förvärvade Bonnier Fastigheters dotterbolag Hemmaplan Gottsunda Centrum och bolagets strategi om en hållbar, positiv och lönsam samhällsutveckling har börjat implementeras tillsammans med människorna som bor och verkar i området.

Tillsammans med Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning startade Hemmaplan lärlingsprogrammet Centrumakademin, med målet att varje år skapa jobb för 100 personer i Gottsunda – och det lyckades.

Under 2023 har 107 personer fått meningsfull sysselsättning. 16 ungdomar fick sitt första jobb och 64 personer fick långsiktiga anställningar. Dessutom stöttades sex lokala entreprenörer, varav 40 procent kvinnor, att starta eget bolag och etablera sig i centrumet.

Under hösten ströks Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige – ett stort steg i rätt riktning och resultatet av långsiktiga investeringar och engagerat arbete på plats. Hemmaplan har sedan förvärvet av Gottsunda Centrum haft förmånen att vara en del av det arbetet, i nära samverkan med hyresgästerna, Uppsala kommun, fastighetsägare i området och andra lokala aktörer.

I dag känner sig 88 procent av besökarna trygga i och omkring Gottsunda Centrum, jämfört med 78 procent när Hemmaplan förvärvade centrumfastigheten.