Förstasidan i Expressen den 16 november 1944 toppades som sig bör i en kvällstidning av ett scoop: ett stort foto på de sex flygare från Nya Zeeland och England som fyra dagar tidigare lyckats sänka det tyska slagskeppet ”Tirpitz” i närheten av Tromsö – krigshjältar som bara Expressens reportageteam lyckats spåra upp och intervjua.

Nyheter
2024-11-16

Grattis Expressen, 80 år!

Expressen föddes mitt under ett brinnande världskrig och startades av Albert Bonnier som en motvikt till de nazistiska strömningarna i Sverige.
Den 16 november är det 80 år sedan första numret av den nya kvällstidningen kom.
– Särskilt starka känslor brukar vakna när vi granskar antidemokratiska krafter. Det är Expressens huvuduppdrag, i dag liksom vid grundandet 1944, säger chefredaktören Klas Granström.

Premiärnumret av Expressen hade 32 sidor och lösnummerpriset var 15 öre. Om man köpte tidningen på ett tåg eller en båt fick man betala 20 öre.

På ledarsidan slog chefredaktören Ivar Harrie och redaktionschefen och ansvarige utgivaren Carl-Adam Nycop fast att tidningen skulle vara ”klart frisinnad, med kulturradikal orientering”, att den eftersträvade ”fri utsikt och fri vandring genom samtidslivet” och att den godtog ”ingas taburegler utan prövning och avfärdar inte på förhand något icke-kriminellt livsområde som föraktligt.”

De skrev också att det ”mitt inne i Sveriges folk finns smitthärdar för den farsot som sedan 1933 systematiskt spritts från Centraleuropa. Så länge ännu sådana smitthärdar fortfar att verka, fördummande och förråande, behövs fler organ för opinionsbildning där vett och mänsklighet gäller som självklara värden.”

Och allt detta gäller än i dag enligt Klas Granström, tidningens chefredaktör sedan 2019:

– Expressens grundare hade fingrarna både om pennan och i luften. De idéer som tidningen byggde på 1944 är lika rätt 80 år senare. Expressen ska vara den tidning som alla läser, som skapar känslor, som ser till att många röster får höras, som riktar sig till den unga publiken, säger han.

Förstasidan i Expressen den 16 november 1944 toppades som sig bör i en kvällstidning av ett scoop: ett stort foto på de sex flygare från Nya Zeeland och England som fyra dagar tidigare lyckats sänka det tyska slagskeppet ”Tirpitz” i närheten av Tromsö – krigshjältar som bara Expressens reportageteam lyckats spåra upp och intervjua.

På nyhetsplats fanns även en artikel om kommunordföranden i jämtländska Undersåker som trodde på tomtar och troll och en artikel om att snart varannan fastighet i Stockholm var infekterad av mjölbaggar.

På sporten rapporterade Expressens första New York-korrespondent Eric Winberg om att ett nytt ventilationssystem installerats i Madison Square Garden och på nöjessidorna fanns ett inspelningsreportage från Hasse Ekmans nya långfilm ”Kungliga patrasket”.

Det minnesvärda ögonblicken är hur många som helst från Expressens första 80 år. Ett inträffade junidagen 1976 när kung Carl Gustaf gifte sig med Silvia Sommerlath. Då lyckades Expressens Jonny Graan som ende fotograf ta en bild av bröllopskyssen. Den dagen sålde Expressen 957 000 exemplar, tidningens högsta tryckta upplaga någonsin.

Än i dag står Expressens journalistik stark. Varje vecka når tidningen halva Sveriges befolkning genom mobiltelefonen.

– Nära nog alla svenskar känner till vårt varumärke. Men vi vill att ännu fler ska läsa och att särskilt den yngre publiken ska växa, säger Klas Granström.

– Vi letar upp de ungas perspektiv i vår dagliga nyhetsrapportering och låter dem komma till tals kring sina frågor och om stora nyheter. Och vi kompletterar vår snabba och spännande nyhetsjournalistik med mer av den värme och glädje som finns runtom i samhället. Det positiva som vi vet att den unga publiken efterfrågar.

Klas Granström slår fast att Carl-Adam Nycops ord om att Expressen ska vara en tidning i ständig förändring präglar arbetet på redaktionen än idag:

– Det är så vi har blivit ett framgångsrikt medieföretag som nu fyller 80. Och det är så vi vill fira 100 år och jubileerna därefter, säger han.