Nyheter
2024-04-08

“Kunderna förväntar sig att vi minskar vår klimatpåverkan.”

Tre frågor om klimatarbetet 2023 till Linnéa Hård af Segerstad, Sustainability Manager på Adlibris.

Vad av det ni gjort för klimatet under 2023 är ni mest stolta över?

– Mängden gods vi transporterade in via flyg minskade med 30 procent och det gör stor skillnad på vårt klimatavtryck. Inom Europa kör vi inga transporter via flyg. Men från USA är det vårt enda alternativ så där fokuserar vi i stället på själva mängderna vi köper in. Under 2023 avvecklade vi även verksamheter som var mer utsläppsintensiva vilket minskade våra direkta utsläpp avsevärt. De utsläpp vi själva har kontroll över är vårt ansvar och det känns bra att vi lyckats minimera dem.

Hur kopplar ni affärsnytta till klimatarbetet?

– För varje år märker vi att kunder och intressenter i allt högre grad efterfrågar information om vilken klimatpåverkan våra produkter genererar. De förväntar sig att vi ska kunna visa framsteg i arbetet med att minska vår klimatpåverkan. Det är roligt att intresset stiger för då får vi chansen att visa upp och berätta om vårt arbete.

Vilken är den största utmaningen framåt?

– Att hantera den regulatoriska bördan som kommer att påverka oss de närmaste åren. Men lyckas vi bra med det ser vi att det kommer vara till stor nytta för vår affär. Krav på ökad insikt i och ansvar för vår värdekedja är tufft men även en hävstång för oss i arbetet med att kunna erbjuda våra kunder ett hållbart sortiment.